Deși o radiografie dentara implica un oarecare nivel de radiatie, acesta este foarte scazut, astfel incat este considerat fara riscuri, deopotriva pentru adulti si copii.
Daca stomatologul foloseste o radiografie dentara digitala, in locul celei pe film, riscul de radiatie este cu atat mai redus.
- Printr-o radiografie dentara, nu se depaseste o dozare a radiatiilor similara cu cea produsa de un televizor in cateva ore de vizionare.
- Tehnologia a evoluat foarte mult in acest domeniu, astfel incat radiatiile au fost reduse cu 80%.
- In plus, cu procedurile actuale de siguranta, cum ar fi purtarea unui sort de protectie din plumb in timpul radiografiei dentare, corpul este protejat de radiatii inutile. In felul acesta, se permite razelor X sa se concentreze doar pe locul in cauza, cantitatea de radiatii fiind neglijabila. De exemplu, drumul de la iesirea dintr-o institutie pana la locul de parcare, intr-o zi cu soare, emana mai multa radiatie decat razele X digitale dintr-o radiografie dentara.
- Atentie, sarcina este o exceptie! Femeile insarcinate, sau care suspecteaza o sarcina, sunt sfatuite sa evite orice forma de radiografie, deoarece este considerata daunatoare pentru fetus, mai ales in primele doua trimestre de sarcina. Se poate realiza o radiografie dentara la o pacienta insarcinata doar daca este strict necesara pentru un diagnostic și starea de sanatate a pacientei este amenintata, iar procedura nu suporta amanare.